Pioenroos snoeien

Pioenroos snoeien

Pioenroos snoeienPioenroos snoeien? Met hun prachtige, kleurige en zoetgeurende bloemen geven Pioenrozen een romantische uitstraling aan iedere tuin. Volop in bloei in de tuin of als snijbloem in een vaas trekken de vrolijke en uitbundige bloemen van Pioenroos ieders aandacht. Van wit tot zuurstokroze en van lichtgeel tot diepdonkerrood en met enkele of dubbel bloemen: deze Chinese bloeier in er in veel verschillende soorten. Deze sterke, vaste plant komt in de Nederlandse tuinen goed tot haar recht wanneer zij solitair of in een groep wordt geplant. En wist je dat de pioenroos staat voor geluk, liefde en gezondheid? Niet voor niets worden pioenrozen vaak gebruikt in zomers bruidsboeketten of als plant cadeau gedaan bij bijzondere gelegenheden. Pioenrozen zijn winterharde, vaste planten die eenvoudig te verzorgen zijn. Als de bladeren van Pioenrozen lelijk worden, is het tijd om Pioenroos te snoeien. Hoe kun je een Pioenroos snoeien?

Hoe kan ik een Pioenroos snoeien?

Eigenlijk is het snoeien van Pioenrozen niet echt nodig. Alleen als volwassen planten te groot worden of de takken te veel de hoogte in gaan, is het aan te raden Pioenroos te snoeien. Als je een Pioenroos gaat snoeien, snoei dan de oudste en dikste takken weg en laat de nieuwe, jonge scheuten staan. Het beste moment om Pioenroos te snoeien is in oktober. Zorg bij het wegsnoeien dat er minimaal twee takken blijven staan, zodat de plant daar energie in kan opslaan voor het groeien. Geef ze daarom bij het snoeien gelijk een flinke portie mest. Heb je een kruidachtige Pioenroos? Knip dan de plant in september/oktober terug tot zo’n drie centimeter boven de grond. Het is belangrijk om in de herfst de lelijke bladeren te verwijderen. Knip de stengels tot net boven de grond af en gooi alles weg. Laat geen takken of bladeren in je tuin achter. Schimmels overwinteren graag op het snoeiafval van Pioenrozen om de plant vervolgens in het voorjaar aan te tasten.

Pioenroos verzorgen

Pioenroos verzorgen is niet moeilijk. Pioenrozen zijn planten die weinig verzorging nodig hebben. Geplant op een mooi plekje in de tuin kun je jarenlang plezier hebben van deze sterke plant. Pioenrozen zijn echte zonaanbidders en hebben minimaal vijf uur zon per dag nodig. De kleurige tuinplant heeft een hekel aan natte voeten en aan harde, koude wind. Op kleigrond gedijen deze planten uitstekend, op zandgrond hebben Pioenrozen meer mest nodig. Sowieso is het aan te raden om deze plant net voor de groei en bloei – in maart – compost te geven of breng mulch aan rondom de plant. Is een Pioenroos zo groot dat de bloemen gaan hangen, plaats dan ondersteuning bij de plant zodat je volop kunt genieten van de bloemenpracht. Pioenrozen bloeien voller en uitbundiger als ze al lang op hun plek staan. Verplaats een Pioenroos dus liever niet. Komt een Pioenroos niet tot bloei of met weinig bloemen, dan is het aan te raden een Pioenroos te verplanten. Doe dit altijd in het najaar.

Pioenroos verplanten

Pioenroos snoeienHet kiezen van de juiste standplaats is het allerbelangrijkste bij Pioenroos verplanten. Ook is het belangrijk bij het Pioenroos verplanten dat de plant niet te diep wordt geplant. Als je een Pioenroos te diep plant, bloeit deze plant slecht of helemaal niet. Graaf een brede kuil van zo’n twintig tot dertig centimeter diep. Spreid de wortels van de Pioen goed uit in de kuil en zorg dat de ogen van Pioen niet dieper dan drie à vijf centimeter onder het aardoppervlak komen. Zorg voor genoeg ruimte rondom een Pioenroos. Deze plant neemt in omvang flink toe. Reken op zo’n een vierkante meter. Bloeit de plant na het verplaatsen niet? Geen paniek. Meestal slaat deze plant na het verplaatsen de bloei een jaartje over. Let je goed op de standplaats en plant je de plant niet te diep, dan zul na het Pioenroos verplanten nog jarenlang kunnen genieten van de bloemenpracht van deze plant.

Wat is het Pioenrozen seizoen?

Het voorjaar is voor Pioenrozen hét seizoen. In de maanden mei en juni staan Pioenrozen prachtig in bloei en zijn ze in mooie bossen te verkrijgen bij de bloemist. Buiten deze maanden zijn Pioenrozen niet te verkrijgen. Het seizoen om een Pioenroos in de tuin te planten of te verplanten is het najaar. Plant je in het najaar een Pioenroos in de tuin dan is de kans groot dat je in het voorjaar volop kunt genieten van deze prachtige bloemen. Knip regelmatig wat Pioenrozen uit de tuin en zet ze in een vaas op tafel. Zo haal je de lente in huis!



Pioenroos kopen?

Pruning Peonies

Pfingstrosen schneiden

Taille des Pivoines

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 489 reviews.