Pioenroos snoeien

Pioenrozen verzorgen doe je zo

Jij wilt zo lang mogelijk kunnen genieten van je pioenrozen, ieder jaar opnieuw. Pioenrozen die prachtig in bloei staan geven met hun kleurige en zoetgeurende bloemen een romantische uitstraling aan iedere tuin. Het zijn winterharde, vaste planten die ieder jaar weer prachtig kunnen bloeien. De verzorging ervan is bovendien vrij eenvoudig. Mits je het op de juiste manier doet. Maar hoe kun je het beste pioenrozen verzorgen? Wanneer moet je een pioenroos snoeien? Hoe moet je een pioenroos snoeien? En wat kun je doen als hij niet tot bloei komt? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende onderwerpen omtrent pioenrozen:
 • Aanschaffen en planten
 • Standplaats
 • Grondsoort
 • Pioenroos planten
 • Bloeitijd pioenroos
 • Pioenrozen snoeien
 • Pioenroos verplanten
 • Pioenroos vermeerderen
 • Mijn pioenroos bloeit niet, wat nu?
 • Ziektes

Aanschaffen en planten

Een prachtig bloeiende pioenroos begint bij de aanschaf. Voor een goede start kun je het beste een ‘kale plant’ aanschaffen. Dit wordt ook wel een wortelstok genoemd. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een dood stukje wortel, maar een wortelstok heeft juist sterke wortels ontwikkeld. Tuincentrum Koeman verkoopt de wortelstokken van januari t/m begin mei. Plant deze direct na aankoop zodat de pioenplant zich goed kan hechten in de grond.

Standplaats

Een pioenroos heeft zo haar voorkeuren als het gaat om de standplaats. Het belangrijkste is de vochtigheid van de grond. De kleurige plant heeft veel vocht nodig, maar heeft een hekel aan natte voeten. Een te natte ondergrond kan wortelrot tot gevolg hebben waardoor de plant doodgaat. Twijfel je of de drainage in jouw tuin goed genoeg is? Voor de zekerheid kun je de grond onder de plant verhogen zodat overtollig water kan worden afgevoerd. Zet de plant vervolgens op een plek met enige beschutting. Zo krijgt harde koude wind geen kans maar kan er toch voldoende luchtcirculatie plaatsvinden om schimmel te voorkomen. Daarnaast zijn pioenrozen echte zonaanbidders en hebben minimaal vijf uur zon per dag nodig. Zorg daarom dat ze niet in de schaduw staan van andere planten. Dit voorkomt tevens ook dat er vocht en voeding wordt gestolen uit de grond door wortels van andere bomen of planten. Ten slotte is het belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven, aangezien de omvang flink toeneemt na het eerste bloeijaar. Wil je meerdere pioenen planten? Houd dan een onderlinge afstand van 80 cm aan. Let op: plant een nieuwe pioen nooit op een plek waar eerder een pioenplant heeft gestaan. De planten scheiden bepaalde stoffen uit en er kunnen schimmelziektes in de grond zitten. Een nieuwe pioen zal daarom niet goed kunnen groeien.

Grondsoort

Om ieder jaar volop te kunnen bloeien is ook een voedzame grond van groot belang. Op kleigrond of leem gedijen pioenrozen uitstekend omdat hierin goed vocht en voedingsstoffen vastgehouden worden. Echter is deze grondsoort vrij stevig waardoor fijne wortels (pioen uit een pot) het niet zullen overleven. Kies in dat geval voor een ‘wortelstok’ waarvan de wortels zich goed kunnen hechten. Een zandgrond is daarentegen van nature voedselarm en daarom hebben pioenrozen op deze grondsoort meer mest nodig. Het is sowieso aan te raden om de plant te bemesten met kunstmest of compost, net voordat hij gaat groeien en bloeien (maart). Zo kunnen er extra voedingsstoffen opgenomen worden. De PH-waarde van de grond vertelt je of de pioen goed kan groeien. Als een pioenroos op een te zure of te basische grond staat zal deze geen bloemen geven. Een PH-waarde van 6 à 7 is uitstekend. Wordt deze waarde lager dan is de grond zuurder. Een zure grond herken je aan de groei van mos en kan minder zuur gemaakt worden door kalk te strooien. Basische gronden (PH-waarde hoger dan 7,5) kunnen zuurder gemaakt worden door de grond te mengen met tuinturf.

Pioenroos planten

Wanneer je de pioenroos in de tuin wilt planten is de diepte erg belangrijk. Zorg dat de bovenste ogen net onder het grondoppervlak zitten. Als de pioen te diep in de grond zit zal de plant naar boven groeien om een stukje nieuwe plant aan te maken dat wel op de juiste hoogte in de grond zit. Dit kan een aantal jaar duren en voldoet niet aan de verwachtingen van een bloeiende pioenroos. In het ergste geval rot de plant weg omdat het dieper in de grond te vochtig is. Voor een pioenroos planten op de juiste manier volg je onderstaande instructies:
 1. Maak een gat dat 2 keer de omvang heeft van de pioenroos die je wilt planten.
 2. Zorg dat het gat een diepte heeft van 10-15 cm (afhankelijk van de grootte van de plant), en maak de bodem van het gat los.
 3. Plaats de pioen in het gat. De wortels mogen horizontaal liggen, de ogen moeten naar boven wijzen.
 4. Druk de plant licht aan. De plant moet nu zo in de grond zitten dat de bovenste ogen 3-5 cm onder het grondoppervlak liggen. Dit is ongeveer 2 vingerdiktes diep.
 5. Dicht het gat. Plaats een stokje bij deze plek zodat je weet dat er geen andere planten dicht in de buurt geplaatst kunnen worden.

Bloeitijd pioenroos

Het voorjaar is hét seizoen voor pioenrozen, dan bevindt de plant zich in de groeifase. In de maanden mei en juni staan ze prachtig in bloei. Wanneer je merkt dat sommige bloemen te zwaar worden kan een plantensteun uitkomst bieden. Zo blijft de pioenroos mooi rechtop staan, ook bij een stevige regenbui of windvlaag. Bekijk bijvoorbeeld de plantensteun 30 cm en plantensteun 40 cm.

Pioenrozen snoeien

Pioenrozen snoeien kun je het beste één keer per jaar doen. Het beste moment om dit te doen is oktober. Op deze manier krijgen schimmels minder kans. Snoeien pioenroos moeilijk? Niet met de volgende tips:

Pioenroos verplanten

 1. Snoei de oudste en dikste takken weg en laat de nieuwe, jonge scheuten staan. Knip de stengels tot net boven de grond af (3 cm).
 2. Zorg bij een pioenroos snoeien dat er minimaal twee takken blijven staan, zodat de plant daar energie in kan opslaan voor de groeifase.
 3. Geef de plant na het snoeien een portie mest (kunstmest of compost).
 4. Gooi de afgeknipte stengels allemaal weg en laat geen takken of bladeren in je tuin achter. Schimmels overwinteren graag op het snoeiafval van pioenrozen om de plant vervolgens in het voorjaar aan te tasten. Leg de stengels dus ook niet op het composthoop.
 5. Pioenrozen bloeien voller en uitbundiger als ze al lang op hun plek staan. Verplaats de plant dus liever niet. Komt je pioenroos niet tot bloei of geeft deze maar weinig bloemen, dan is het aan te raden om deze te verplanten. Doe dit altijd tijdens de rustfase (najaar). De plant is dan in een soort winterrust en kan een dergelijke verandering beter verwerken. Volg voor het verplanten de eerder genoemde plantinstructies. Bloeit de plant na het verplaatsen niet? Geen paniek. Meestal slaat de pioenroos na het verplaatsen de bloei een jaartje over.

  Pioenroos vermeerderen

  Echte liefhebbers willen hun plant vermeerderen. Dit kan door zaaien of scheuren. Scheuren doe je wederom in het najaar. Let er op dat elk deel ogen, neuzen en knoppen heeft om uit te kunnen groeien tot een volwaardige plant. Het kan 1 à 2 jaar duren voordat er nieuwe bloemen geproduceerd worden. Een andere mogelijkheid is zaaien. Het duurt echter een paar jaar voordat hier een mooie plant uit voorkomt.

  Mijn pioenplant bloeit niet, wat nu?

  Het gebeurt weleens dat een pioenroos niet tot bloei komt, ondanks een goede verzorging pioenroos. Deze plant kan de bloei één of meerdere jaren overslaan als deze bijvoorbeeld in een pot is gekocht. Niet getreurd, met een beetje geduld kun je na 1-3 jaar genieten van prachtige pioenrozen in je tuin. Ook na het verplanten kan de bloei een jaartje uitblijven. De plant kan daarnaast op een te zure grond staan. Dit kun je neutraliseren door kalk te strooien. Tot slot kunnen pioenen last hebben van ziektes waardoor de stengels en/of bladeren worden aangetast.

  Ziektes

  Pioenrozen kunnen last hebben van een aantal ziektes. Gelukkig zijn deze in de meeste gevallen te voorkomen en te bestrijden:
  • Phytophthora paeonia. Ook wel stengelrot genoemd. De plant sterft af door bruine en zwarte vlekken op de stengels. Te voorkomen/bestrijden met: Vital (Ecostyle).
  • Botrytis paeoniae, ofwel grauwe schimmel. Hierbij wordt de stengelbasis aangetast door voetrot. De groei blijft daardoor achter en stengels vallen om. Later kunnen ook de bloemknoppen en bladeren bruin kleuren. Te voorkomen/bestrijden met: Vital (Ecostyle).
  • Bladluizen. Komt over het algemeen voor bij planten.
  • Sclerotiniarot. Dit houdt wortelrot bij de voet, stengel en vrucht in.
  • Verticillium/fasarium. Verwelking van de plant. Komt vooral voor bij warm weer. Deze ziekte is te herkennen aan geel verkleurde bladeren en stengels die van binnen bruin zijn geworden. Te voorkomen/bestrijden met: Vital (Ecostyle). Daarnaast kunnen ziektes ontstaan door de aanwezigheid van onkruid. Houd daarom de grond rondom de pioenroos vrij van onkruid. Laat ook geen afgeknipte stengels liggen bij de plant om ziektes te voorkomen.

Pruning Peonies

Pfingstrosen schneiden

Taille des Pivoines

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 482 reviews.