Oleander snoeien

Oleander snoeien

Oleander snoeienMet heerlijk geurende bloemen in het wit, geel, oranje, roze en rood geeft Oleander een warme, mediterrane sfeer aan iedere tuin, balkon of terras. Deze mooie, groene struik kom je overal ter wereld tegen: vele Nederlandse vakantievierders genieten tijdens hun vakantie van deze prachtig bloeiende struik. Deze langbloeiende struik komt in de Nederlandse tuinen goed tot haar recht wanneer zij is geplant in een pot. Met de mediterrane afkomst kan deze struik minder goed tegen de Nederlandse winters en is het verstandig om deze tuinplant in de winter binnen te zetten. Geplant in de volle grond in landen als China, Portugal, Zuid-Frankrijk en Iran wordt deze plant gemakkelijk zo’n 5 meter hoog. En in een pot kan deze tuinplant zo’n 2 à 3 meter hoog worden. Wordt deze mediterrane schoonheid te groot of wordt de onderkant kaal dan kun je de plant goed snoeien. Maar hoe snoei je een Oleander?

Hoe kan ik Oleander snoeien?

Eigenlijk is het snoeien van Oleander niet nodig. Deze struik vertakt zelf en snoeien is niet goed voor de bloei van ervan. Wordt deze struik te groot dan kun je net zo veel van deze tuinplant afknippen als je wilt. Knip een flink stuk van de takken af in het oude hout. Knip met een scherpe en schone snoeischaar de takken terug tot de plek waar het volgende jaar vertakkingen gewenst zijn. Snoei je deze tuinplant flink terug dan zal deze tuinplant minder bloeien. Bedenk voor het snoeien goed welke vorm je de plant wilt geven. Knip lange takken weg. Voor een volle, luchtige struik kun je het beter niet tot de hoofdstammen knippen. Laat enkele centimeters van de zijtakken staan zodat er nieuwe takjes op deze zijtakken kunnen groeien. Heb je een struik die hele lange takken heeft vanaf de bodem, snoei deze takken op verschillende lengtes terug en laat daarbij de takken in het midden het langst. Zo krijgt Oleander een mooie vorm. Heb je een Oleander op stam dan snoei je alleen de kroon van de plant. De scheuten die daarna uitlopen, zullen in de volgende zomer weer volop in bloei komen.

Wanneer kan ik Oleander snoeien?

Het beste moment om Oleander te snoeien is het najaar. Bescherm de Oleander dan wel goed tegen de winterkou en zet de plant tijdens de winter binnen. Ook in het voorjaar is het mogelijk om te snoeien, maar dan is de kans dat deze tuinplant in de zomer weelderig tot bloei komt veel kleiner.

Wanneer kan ik Oleander planten?

Oleander kan in elk seizoen geplant worden. Oleander is niet winterhard dus deze tuinplant kan het beste geplant worden in een pot of kuip die in de winter naar binnen kan. Na de laatste nachtvorst, vanaf half mei, kan deze tuinplant weer naar buiten. Geef deze plant een mooi plaatsje in de volle zon waar de luchtvochtigheid hoog is. Plant Oleander in een grote, ruime pot met potgrond. Voeg bij voorkeur ook klei, scherp zand en mest toe voor een goede groei. Oleanders hebben heel veel water nodig. Breng onder in de pot van de plant een flinke laag scherven, kleikorrels of grind zodat de tuinplant goed van onderaf water kan opnemen. Plaats de pot op een grote onderzetschotel waar altijd een bodempje water in staat zodat deze tuinplant in de zomer voldoende water heeft om tot een rijke bloei te komen.

Wanneer kan ik Oleander bemesten

Oleander snoeienOleander heeft in periode van groei en bloei regelmatig een beetje mest of voeding nodig. Bij voorkeur mest of voeding met ijzer, magnesium en fosforzuuranhydride. Fosforzuuranhydride speelt een belangrijke rol bij het vormen van bloemen. Zeker een aanrader om aan je Oleander te geven.

Wanneer kan ik Oleander stekken?

Het beste moment om Oleander te stekken in de maand juni. Het stekken van Oleander kan goed om deze tuinplant te vermeerderen. Om Olenader te stekken, snijd je met een scherpe schaar of mes kopstekken met een lengte van 2 à 3 bladparen. Snijd de stek altijd net onder een bladpaar af en verwijder vervolgens de onderste bladeren. Plaats de stekken in een mengsel van scherp zand en potgrond en zet de stekken op een warme, lichte plek. Na enkele weken zullen de eerste wortels zichtbaar worden. Ook is het mogelijk om stekken van Oleander op water te laten wortelen. Heeft de stek voldoende wortels dan kan de stek opgepot worden.

Prune Oleander

Oleander schneiden

Tailler un Laurier-rose

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 475 reviews.