Magnolia snoeien

Magnolia snoeien

Magnolia snoeienMagnolia snoeien? Wereldwijd bekend om de prachtige, geurige en prachtige gevormde bloemen is Magnolia een geliefde heester van veel tuinliefhebbers. Volop in bloei trekt deze adembenemende schoonheid in iedere lente- of zomertuin gelijk de aandacht. Magnolia die in Nederland ook bekend staat als Tulpenboom of Beverboom zijn onderhoudsvriendelijke heesters die uitgroeien tot kleine tot middelgrote struiken of bomen. De meeste Magnolia’s verliezen in de winter het blad, maar er zijn ook soorten die ook in de winter een prachtig, groen blad laten zien. De meeste bladverliezende soorten komen in het voorjaar tot volle bloei. De Magnolia’s die het vroegste bloeien, bloeien vaak al voordat er nog maar een blad aan de boom te zien is. Als één van de eerste heesters die in voorjaar tot bloei komt, kondigt deze boom met haar prachtige bloemen het begin van de lente aan. Maar hoe onderhoud je een Magnolia? Is het nodig om een Magnolia te snoeien? Wat is het beste manier om een Magnolia boom te snoeien? En wat is het beste moment om een Magnolia te snoeien?

Is het nodig om een Magnolia te snoeien?

Eigenlijk is het niet nodig om een Magnolia boom te snoeien. Een Magnolia groeit het mooiste als je het snoeien van een Magnolia achterwege laat. Als het echt nodig is, kun je een Magnolia boom snoeien. Als een Magnolia boom of struik te groot wordt bijvoorbeeld. Hoe meer je een Magnolia gaat snoeien, hoe meer uitlopers de boom krijgt. Zeker als je Magnolia sterk terug gaat snoeien, stimuleer je de groei van verticale scheuten. Deze verticale scheuten groeien dan vooral in het hart van de boom en bederven zo de vorm van de boom. Deze verticale scheuten worden waterloten genoemd. Vind je de vorm van een Magnolia niet zo mooi omdat er een aantal lage takken zijn, takken elkaar kuisen of takken slecht geplaatst zijn, ook dan kun je ervoor kiezen om Magnolia te snoeien. Bedenk bij het snoeien van Magnolia goed of het echt nodig is. Het snoeien van deze bomen en struiken is niet goed voor de boom of struik zelf. Magnolia’s bestaan vooral uit zacht hout en het snoeien van Magnolia verhoogt de kans op rottend hout.

Wanneer en hoe moet ik Magnolia snoeien?

Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom. Zet je in het najaar de snoeischaar in de takken van deze boom, dan knip je deze knoppen weg en dat is zonde. De beste manier om deze boom te snoeien is met een takkenschaar. Voor een kleinere struik kun je als de takken nog niet zo dik zijn ook een goeie snoeischaar gebruiken.

Kan ik Magnolia stekken en vermeerderen?

Magnolia snoeienOm Magnolia’s te vermeerderen, kun je kiezen voor afleggen of voor het maken van stekken van Magnolia. Het stekken van een Magnolia is geen eenvoudig klusje. Allereerst is het de stekgrond belangrijk. Zorg dat je deze maakt van turf en scherp zand. Gebruik van allebei evenveel. Knip vervolgens in de zomer stekken van halfrijp hout. Halfrijp hout vind je in scheuten die dit jaar zijn opgekomen en die al bijna uitgegroeid zijn. Knip stukjes van zo’n tien centimeter en verwijder de bladeren, maar laat de twee bovenste bladeren aan de tak zitten. Snij de stek met een scherp mes onder de bladaanzet af. Doop de onderkant van de stek in stekpoeder en klop overtollig poeder goed af. Zet de Magnolia stekken vervolgens langs de rand van de potten of kasje die je hebt gevuld met het stekzand. Belangrijk voor het slag van de stekken is dat de vochtigheidsgraad hoog blijft. Benevel de stekken dan ook regelmatig en giet een scheutje antischimmel door het water waarmee je beneveld. En dan is het wachten tot de Magnolia stekken wortel schieten. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren. Afleggen is een andere manier om Magnolia te vermeerderen. Voor het vermeerderen door afleggen heb je wel wat geduld nodig. Bij het afleggen van Magnolia maak je gebruik van laaghangende takken. Deze leid je onder de grond en zet je vast met krammen, pennen of stevig draad. Het gedeelte van de tak, dat bedekt gaat worden met aarde, maak je kaal. Bedek de tak vervolgens met zand. Het kan wel een jaar – en soms nog langer – duren voordat er wortels te zien zijn.

Pruning Magnolia

Magnolien schneiden

Taille la Magnolia

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 481 reviews.