Lavendel Snoeien

Lavendel snoeien

lavendel snoeien Prachtige, glooiende, blauwe of paarse hellingen of schattige, Franse balkonnetjes die vol staan met deze heerlijke geurende plant: geen tuinplant spreekt meer tot de verbeelding dan Lavendel. Deze Franse tuinklassieker is ook geliefd bij de Nederlandse tuinliefhebbers. Vele Nederlandse tuinen, borders, balkons en terrassen worden ermee opgesierd. Lavendel groeit snel, geurt heerlijk en heeft weinig onderhoud nodig. Wel is het belangrijk om Lavandula - zoals deze tuinplant in het Latijns heet - te snoeien. Door regelmatig te snoeien en bij te knippen, bloeit deze tuinplant langer en vele malen mooier. Maar hoe snoei je Lavendel?

Hoe kan ik Lavendel snoeien?

Voor een mooie, volle en volop bloeiende Lavendelstruik is het belangrijk om deze tuinplant – ook als ze nog jong zijn - op het juiste moment te snoeien. Het snoeien van Lavendel gebeurt meerdere keren per jaar. Zo heb je de hoofdsnoei, de vormsnoei en kun je bloemen van deze plant ook nog een aantal keren toppen. Door te snoeien en te toppen zorg je ervoor dat deze tuinplant mooi vol en bossig wordt en voorkom je dat plant van binnen kaal wordt. Bij de hoofdsnoei knip je de plant terug tot zo’n tien tot vijftien centimeter boven de grond. Knip niet al het blad weg, want dan loopt de plant niet meer uit. Bij de vormsnoei knip je de uitgelopen bloemen weg. Let er goed op dat je deze plant niet lager snoeit dan waar je nog scheuten ziet zitten. Door zo te snoeien, stimuleer je dat de plant nieuwe scheuten vormt en mooi vol blijft. Snoei je te laag, dan wordt de plant lelijk en valt de plant uit elkaar. Om een volle plant te houden, is het ook van belang om deze plant een aantal keer te toppen. Je knipt dan de nieuw gevormde topjes weg. Hiermee stimuleer je dat de plant onder in uitloopt en nieuwe scheuten vormt. Bekijk hieronder de Video:
 

Wanneer kan ik Lavendel snoeien?

Het beste moment om Lavendel te snoeien is in het voorjaar en het najaar. Eind maart/begin april vindt de hoofdsnoei plaats en in het najaar is het tijd voor de vormsnoei. Het moment om de bloemen van Lavendel te toppen is in het voorjaar als de plant nog niet in bloei staat. Het toppen van nieuw gevormde topjes kan meerdere keren per jaar. Jonge planten kun je beter niet meer dan drie keer per jaar toppen. De planten komen dan later in bloei, maar je hebt daardoor wel veel langer plezier van de plant.

Wanneer kan ik Lavendel planten?

Elk seizoen is geschikt voor het planten van Lavendel. Plant je Lavendel tussen april en augustus dan zal deze tuinplant sneller groeien en ontwikkelen. In deze maanden is het lekker warm en daar houdt deze tuinplant wel van. Deze tuinplant gedijt goed in een border of in een pot, maar is ook zeer geschikt om een fleurig, kleurig en geurig haagje van te maken. Ideaal voor langs het tuinpad of het terras.

Wanneer kan ik Lavendel bemesten

lavendel snoeienHet bemesten van Lavendel in een border is niet nodig. Geplant in een pot kun je deze tuinplant in het voorjaar wat mest geven. De voedingstoffen in een pot raken immers sneller op dan wanneer deze tuinplant in de volle grond in een border is geplant. Voor een gezonde, sterke plant die mooi tot bloei komt, is het geven van kalk een aanrader. Strooi eens in de twee jaar in het najaar, in de winter of in het vroege voorjaar wat kalk rond deze tuinplant. Dit is niet nodig als de plant al in kalkrijke of zandgrond is geplant.

Wanneer kan ik Lavendel stekken?

Het beste moment om Lavendel te stekken is in april of in augustus, net na de bloeitijd. Het stekken is een eenvoudig klusje. Om een stek van deze tuinplant te maken, knip je een middelgroot – zo’n 5 centimeter – takje van de plant af. Knip het steeltje schuin af en haal de onderste blaadjes weg. Steek de stekjes in een bak die gevuld is met een mix van potgrond, zand en grit. Zorg dat de blaadjes de aarde net raken. Zet de bak niet in de volle zon en zorg dat de aardig vochtig is en blijft. Na aan paar maanden plant je de stekjes over in een grote pot en kunnen ze in het voorjaar naar buiten om te wennen aan de buitenlucht. Daarna kun je de stekken in de tuin planten en groeien ze verder uit tot echte planten.

Prune Lavender: care instructions of the lavender plant

Lavender Pflaumen: tipps Lavendel Pflege

Taille Lavande | instructions de soin lavande

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 394 reviews.