Geplaatst op 13-7-2023 door Nina-Beheerder
Zelf pompoenen kweken, hoe pak je dat aan?
Pompoenen kweken is niet moeilijk en pompoenen vind je dan ook in veel moestuinen terug. Pompoenen zijn geliefd bij veel tuinliefhebbers vanwege de enorme variëteit, de veelzijdigheid van de pompoen in de keuken en ook omdat de pompoen een makkelijke plant is. Pompoen is wel een hele grote plant, die veel ruimte nodig heeft om te groeien. Houd daar rekening mee als je van plan bent om pompoenen te kweken. Pompoenen kweken lijkt op het kweken van courgette. En dat is niet gek, want courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. Dat is de familie waar ook augurken, komkommers en meloenen toe behoren.
Het grote verschil met de courgetteplant is dat de pompoenplant kan kruipen en klimmen, terwijl de courgetteplant meer een struikvorm heeft. Het grote voordeel van dit klimmen en kruipen van de pompoenplant is dat je de plant iets makkelijker kunt leiden. Zeker als je de pompoenplant langs gaasrekken leidt, gaat de plant goed de lucht in. Zo neemt de plant minder ruimte in beslag in de tuin en is het ook nog eens een heel vrolijk gezicht als je de pompoenen aan de plant ziet hangen. Zo kun je ook pompoenen kweken in een wat kleinere tuin.
De eerste stap bij het kweken van pompoenen: pompoen zaaien
Om in het najaar te kunnen genieten van die mooie en lekkere pompoenen uit eigen tuin begin je half april al met het pompoen zaaien. Dan is het nog te koud om buiten pompoen te zaaien – pompoenen en vorst gaan niet samen – maar je kunt wel binnenshuis starten met pompoen zaaien of buiten pompoen zaaien onder glas. Belangrijk bij het pompoenen kweken en pompoenen zaaien is dat de grond niet al te nat is. De zaden van pompoen gaan rotten in te natte grond. En ook muizen zijn dol op de zaden van pompoenen en zetten alles op alles om dit lekkere maaltje binnen te halen.
Pompoenplanten groeien snel. Binnenshuis ontkiemen de pompoenplanten binnen een week vanaf het moment van pompoenpitten zaaien en het pompoenpitten planten. Buiten onder de glasplaat heeft de ontkieming iets langer nodig: zo’n dag of acht vanaf het plantmoment. Plant bij het pompoen zaaien niet meer dan één plantje per potje. Het verspenen van pompoenplanten is erg lastig en na het ontkiemen groeien de zaailingen uit tot een flink formaat. De zaailingen blijven tot IJsheiligen binnen of onder het glas, na half mei kunnen de planten naar buiten om verder te groeien.
Zet de pompoenplanten buiten in de tuin op een warme, zonnige plek, daar gedijen ze het beste. Halfschaduw kan ook nog. Pompoenplanten zijn grote planten en hebben – vooral in droge perioden – veel water nodig. Snoeien is bij deze plant niet nodig.
Pompoen oogsten
Vanaf half mei tot aan de herfst groeien de pompoenplanten goed door tot het moment waarop je de pompoen kunt oogsten. Een pompoen is rijp wanneer de steel van de vrucht rimpelig en kurkachtig wordt. Dat is meestal zo rond september/oktober. Het moment waarop de pompoen rijp is, is ook het moment om pompoen te oogsten. Oogst pompoenen door ze af te knippen met een snoeischaar. Laat de geoogste pompoenen dan nog een week of twee drogen en bewaar ze vervolgens bij een temperatuur van 10 graden Celsius.
Sommige pompoenen kun je een maand bewaren, andere pompoenen wel een maand of vier. Controleer regelmatig of de pompoenen nog hard aanvoelen. Voelen ze zacht, ontstaat er schimmel aan de onderkant of zijn er beschadigingen? Dan is het echt tijd om de pompoen te gaan gebruiken.
Pompoenzaden kopen