Moderne tuinen

Moderne tuinen

Moderne tuinenIk kan altijd enorm genieten van moderne tuinen. Misschien juist omdat ik zelf zo’n wilde tuin heb, geniet ik extra van de rust en kalmte, zorg en strakke lijnen die moderne tuinen uitstralen.

Moderne tuinen met prachtige terrassen, stijlvolle zithoekjes, strakke vijvers en chique, grote potten met mooie planten: de mogelijkheden om moderne, strakke tuinen aan te leggen zijn eindeloos. Moderne tuinen stralen balans uit, zorgen voor rust en harmonie. Een ideale plaats om na een drukke dag heerlijk op de loungebank neer te ploffen.

Moderne of strakke tuinen zijn tuinen met strakke geometrische lijnen en vormen. Vaak lopen de lijnen van het huis door in de moderne tuin en zie je in de tuin duidelijke afbakeningen voor het terras, een zitje, paden of beplanting. Deze tuinen ogen ruim, zijn overzichtelijk en functioneel ingericht. De aandacht in zo’n tuin ligt meer op het ontwerp en de materialen die zijn gebruikt, dan op planten. De beplanting in een strakke tuin is dan ook minder aanwezig dan in bijvoorbeeld een Engels cottagetuin.

Een moderne tuin kun je in allerlei stijlen en uitvoeringen aanleggen en is geschikt voor zowel een grote als een kleine tuin. Met terras of zonder terras, met beplanting of zonder beplanting of met terras of zonder terras: in een moderne, strakke tuin kun je doen wat je wilt zolang de contrasten en lijnen in de tuin goed worden toegepast.

Moderne tuin aanleggen

Het aanleggen van een moderne tuin is een leuke klus. Om het overzicht te houden bij het aanleggen van zo’n strakke tuin, is het handig om een ontwerp van de tuin te maken, zoals je deze graag wilt hebben. Geef in het ontwerp aan waar je een terras wilt hebben of een vijver. Laat alles terugkomen en zorg dat de strakke, geometrische lijnen van de tuin ook duidelijk in het ontwerp terugkomen. Belangrijk bij het ontwerp is dat de lijnen van de tuin aansluiten op de lijnen van het huis. Zo krijg je een mooi geheel.

De materialen die in de strakke tuin gebruikt worden, zijn duurzaam, hebben vaak weinig onderhoud nodig en hebben een tijdloze uitstraling. In een moderne tuin is er een mooie balans tussen steen en groen en wordt gebruik gemaakt van rustgevende kleuren. Denk aan grijs, zwart, wit en groen. Doordat de tuin zo ruim oogt en niet overvol staat, kun je je favoriete accessoires volop in de schijnwerpers zetten. Kies voor mooie, strakke accessoires om de moderne uitstraling van de tuin te benadrukken, of juist voor kleurrijke accessoires om de tuin minder steriel te laten lijken.

Moderne tuin beplanting

Moderne tuinen Voor de beplanting in een moderne tuin is een minder grote rol weggelegd dan in de meeste andere tuinen. In strakke tuinen zie je vooral planten in potten en in de strak aangelegde borders. Meestal wordt er gebruik gemaakt van betrouwbare planten en siergrassen om zo het onderhoud van de tuin minimaal te houden. Zo is Buxus een populaire plant die je veel terugziet in moderne tuinen. Buxus is ideaal om mooie strakke hagen mee te maken, maar ook geplant in een mooie pot geeft deze winterharde struik het hele jaar door kleur aan de tuin. Net als Liriope of Leliegras, dat de hele winter mooi groen blijft en in de late nazomer met witte, blauwe of paarse bloemaren prachtig bloeit op een mooi plekje in de (half)schaduw.

Een andere onderhoudsvriendelijke plant die op ieder plekje in elke tuin goed gedijt, is Sedum. Met stervormige bloemen en mooie, frisse bladeren mooi voor in de border en in een pot. Met prachtige, grote bloemen in het voorjaar en bessen in de winter is Skimmia ook op haar plek in een strakke tuin. Op een plek in de zon of schaduw vormt een mooi duo met bijvoorbeeld Buxus.

Heb jij een moderne tuin? Wat vind je het belangrijkste element aan zo’n tuin? Laat het mij weten!


Groeten van Fleur

Planten voor de moderne tuin bij Tuincentrumkoeman.nl

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 426 reviews.