Courgette kweken en courgette zaaien

Courgette kweken in de tuin: een echte aanrader

Courgette kweken en courgette planten Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en Mexico wordt de courgette in Europa vanaf de 16e eeuw gebruikt. Vooral in Italië was men dol op deze groente en daar is de groente verder ontwikkeld tot de courgette die wij nu kennen. Net als komkommer, meloen, augurk en pompoen behoort courgette tot de familie van de Cucurbitaplanten (Cucurbitaceae).

Courgettes zijn er in veel verschillende soorten en maten. Van donkergroen tot wit, van effen gekleurd tot gestreept en van bol tot langwerpig; de keuze in courgettes is reuze. Courgette bloeit met opvallende gele bloemen die eetbaar zijn. Eetbare bloemen en een vrucht waarmee je in de keuken alle kanten op kunt: courgette is een echte aanrader voor iedere tuinliefhebber die graag groenten uit eigen tuin eet.

Courgette kweken in de tuin: iedereen kan het

Courgette kweken en courgette plantenCourgette is een van meest geliefde groenten in de moestuin. De eenvoudige teelt, de grote opbrengst en de veelzijdigheid van de courgette in de keuken maken de courgette een populaire plant. Courgette kweken in de tuin is niet zo moeilijk en het is goed mogelijk om courgette te planten in de volle grond. Courgette is een plant die veel ruimte nodig heeft in de tuin om te groeien. Een courgette plant klimt of kruipt niet, maar groeit in een soort struikvorm.

Het is ook mogelijk om een courgette te kweken in een pot. Plant dan maar één plant per pot. En zoals vaker wanneer je planten in een pot kweekt, heeft de plant in een pot meer voeding en water nodig dan in de volle grond. Dat geldt ook bij het courgette kweken in pot. Courgette kweken in pot is ideaal wanneer je niet zo’n grote tuin hebt of alleen beschikt over een balkon of dakterras. Gebruik bij het courgette kweken in pot overigens wel een extra grote pot. Courgette groeit immers uit tot een grote plant.

Start vroeg met courgette zaaien voor een grote oogst

Courgette kweken en courgette plantenBij het courgette zaaien kun je ervoor kiezen om courgette eerst in een kweekbak of kas te zaaien of om de courgette in de tuin te zaaien. Vanaf april/mei kun je courgette zaaien in een kweekbak in huis of in de kas. Bij het zaaien van courgette is het belangrijk om de zaadjes niet al te diep te planten. Houd ongeveer een duimlengte diepte aan bij het zaaien. Wanneer de eerste echte bladeren aan de courgetteplant verschijnen, is het tijd voor deze plant om naar buiten te gaan.

Wanneer de kans op vorst kleiner wordt – zo vanaf half mei (na IJsheiligen) – kun je courgette buiten in de volle grond zaaien. Kies voor een windvrij plekje in de zon en kies bij het courgette zaaien een plekje uit waar de plant genoeg ruimte heeft om te groeien. Houd rekening met ongeveer een vierkante meter en zaai meerdere courgette planten zo’n 50 tot 75 centimeter uit elkaar.

Courgette kweken en courgette plantenEen courgette groeit snel en na een week of zes kun je de eerste courgettes al oogsten. Bij het oogsten heeft courgette ongeveer een lengte van 15 à 20 centimeter. Door de courgettes vroeg te plukken, vergroot je de kans op nog een oogst. Wil je ook nog ver in de herfst van courgette uit eigen tuin kunnen genieten, dan is het aan te raden om in de zomer – bij voorkeur in de maand juli – nog een keer courgette te planten. Door de rijke oogst en de vele manieren waarop je courgette in de keuken kunt gebruiken, is het altijd leuk om familie, vrienden en kennissen ook van deze courgettes uit eigen tuin te laten genieten.

Courgette planten vragen weinig verzorging

Courgette kweken en courgette plantenOm lang en volop van een courgette plant te kunnen genieten is het belangrijk om bij het courgette kweken aandacht te geven aan het courgette verzorgen. Vooral water en voeding zijn belangrijk bij de verzorging van een courgette plant. Groei en bloei vragen om voeding en water, maar courgetteplanten willen geen natte voeten. Af en toe een beetje mest of compost kunnen deze planten wel waarderen.

In de zomer is het belangrijk om courgette planten regelmatig te controleren. Zeker in een warme zomer groeien courgettes razendsnel. Grote courgettes zijn minder lekker van smaak en door vroeg en regelmatig courgette van de plant te oogsten, stimuleer je de plant om nog meer vruchten te produceren. Meer verzorging heeft een courgette niet nodig en dat maakt van de courgette een makkelijke plant, die iedereen in de tuin kan hebben.
 

Courgette kweken, zaaien, planten en producten bij Tuincentrumkoeman.nl

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 433 reviews.