Rozen snoeien

Rozen snoeien

Prune rosesRozen snoeien. Hoe doe je dat? Geliefd om hun schoonheid en geur behoren rozen tot de favoriete tuinplanten van veel Nederlandse tuinliefhebbers. Geplant tussen vaste planten en struiken in bedden of borders, trekken ze met hun prachtige, elegante bloemen gelijk de aandacht in iedere tuin. Solitair geplant of geplant als heg creëren ze prachtige dekens van geurende bloemen. Ook als je ze langs muren, schuttingen, prielen en pergola’s leidt. Van bodembedekkende rozen tot welig tierende en klimmende rozensoorten: Rozen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Voor een prachtige bloei en groei is het belangrijk om Rozen te snoeien. Maar hoe snoei je Rozen?

Hoe kan ik Rozen snoeien?

Voor een goede groei en veel bloemen, is het belangrijk om een Roos te snoeien. Verschillende snoeibeurten in het jaar zorgen ervoor dat een Roos jong en gezond blijft. Zo heb je een voorjaarssnoei, de zomersnoei en de herfstsnoei. Zorg bij het snoeien voor een scherpe snoeischaar, handschoenen en gladde kleding waar de doornen van een roos niet zo snel aan blijven hangen. Bij het snoeien van een Roos is het van belang dat deze tuinplant een mooi open hart houdt. Snoei daarom altijd de takken die naar het hart toe groeien helemaal terug. Bij pas geplante Rozenstruiken snoei je in het voorjaar drie stevige takken terug tot zo’n 10 à 15 centimeter boven de grond. Rozenstruiken die al langer in je tuin staan, knip je in het voorjaar terug tot zo’n 50 centimeter boven de grond. Op kniehoogte dus. Knip daarbij altijd net boven een naar buiten gericht oog. Dit oog groeit namelijk weer uit tot een tak. In de zomer snoei je de uitgebloeide bloemen weg. Een mooi punt om af te knippen is in de “oksel” van een vijfblad. Onder de bloem van een Roos zie je vaak een drieblad, kijk je langs de steel omlaag dan kom je vooral vijfbladeren tegen. Kies één van deze vijfbladeren uit om de Roos af te knippen. Door het snoeien van uitgebloeide bloemen goed bij te houden, zorg je voor een mooie herbloei van een Roos. Zo kun je de hele zomer genieten van de heerlijke geuren en kleuren van deze elegante tuinplant. Ook in de herfst is het van belang om een Roos te snoeien. Door de plant terug te knippen tot kniehoogte bescherm je de plant goed tegen de winter. Bij deze snoei hoef je niet te letten op de ogen op de steel, je kunt de plant terug knippen tot zo’n 50 centimeter boven de grond.

Wanneer kan ik Rozen snoeien?

Het beste moment om Rozen te snoeien, is in het voorjaar, de zomer en het najaar. Vanaf half maart als de kans op (strenge) vorst klein is, vindt de voorjaarssnoei plaats. De zomersnoei is vooral bedoeld om er voor te zorgen dat deze plant weer opnieuw tot bloei komt. En de herfstsnoei beschermt deze tuinplant tegen de winter.

Wanneer kan ik Rozen planten?

De meeste Rozen staan in een pot en hebben een kluit. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden. Er zijn ook Rozen met kale wortels (wortelstok). Deze hebben geen kluit en kun je het beste planten in de periode tussen oktober en maart. Plant Rozen alleen als het niet vriest. Om een Roos te planten, maak je een ruim plantgat. Rozen houden van een plekje in de tuin met een goede bodem, waar veel zon komt, er veel ruimte is om te groeien en de wind lekker door de takken kan blazen.

Wanneer kan ik Rozen bemesten

Rozen snoeienOm een mooie, rijk bloeiende en sterk groeiende rozenstruik met dikke takken te krijgen is bemesten belangrijk. Bemesten Rozen meerdere keren per jaar. In het najaar voorzie je de planten van mest die ervoor zorgt dat de grond rondom de roos verbeterd wordt. Tijdens de snoeiperiode is het belangrijk om extra voeding aan de grond toe te voegen zodat ze genoeg voeding uit de bodem kunnen halen om te groeien. Na de eerste bloei, zo halverwege de zomer, geef je nog een keer extra voeding zodat de Roos de hele zomer genoeg voeding heeft om levendig en rijkelijk te bloeien.

Wanneer kan ik Rozen stekken?

Rozen stekken is niet zo moeilijk. Stek Rozen altijd na de bloei, eind augustus/begin september. Knip een aantal mooie, rechte takjes van de Rozenstruik net onder het oog af. Verwijder de rozenbottels en de bladeren aan de onderste helft van de takjes. Vul een aantal potjes met hydrokorrels of potscherven met daarboven zaai- en stekgrond. Zet de rozenstekken voor de helft in de grond in de potjes, zorg voor een continu vochtige grond en zet de potjes uit de zon en wind. Een stek heeft eerst nog geen wortels en kan dus maar weinig vocht opzuigen. Probeer verdamping van het vocht dan ook zo veel mogelijk te voorkomen.

How to prune Roses: information about how to and when

Rose Pflanzen Pflaumen: Informationen über wann und wie

Pruneau Plante de Rosiers: des informations sur quand et comment

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.2 out of 5 based on 431 reviews.