Klimop snoeien

Klimop snoeien

Klimop snoeienKlimop snoeien? Klimop, ook bekend als Hedera, is een sterke, populaire klimplant die in veel Nederlandse tuinen een mooi plaatsje heeft veroverd. En dat is niet gek, want Klimop is een veelzijdige plant die het hele jaar groen blijft. Of deze plant nu langs een pergola omhoog klimt of zich op de grond door de border slingert: Klimop is, zowel als klimplant als bodembedekker, een sterke plant die om weinig onderhoud vraagt. Groeien doet deze plant razendsnel. Reken op zo’n zestig tot honderd centimeter per jaar. Om deze tuinplant mooi vol en in toom te houden, raden we aan om Hedera te snoeien. Het snoeien van Klimop is niet moeilijk. Maar hoe pak je het Klimop snoeien aan? Wat heb je nodig om Hedera te snoeien? Waarom is het nodig om Hedera te snoeien? En hoe kan ik het beste mijn haag van Klimop snoeien? We leggen het uit.

Waarom Hedera snoeien?

Hedera groeit razendsnel. Om een mooie volle klimplant te krijgen en te houden, is het snoeien van Klimop erg belangrijk. Door de toppen van Hedera te snoeien, zorg je ervoor dat er aan de plant zijscheuten komen. Zo wordt de plant mooi vol met blad. Zeker als je een Klimop tegen een lelijke muur of schutting hebt geplant, is het mooi om Klimop zo vol mogelijk te krijgen zodat de plant de lelijke muur of schutting volledig bedekt. Heb je een haag van Klimop, ook dan is toppen belangrijk om je haag mooi vol te houden. Zeker bij een jonge haag of klimplant wil je het liefst zo snel mogelijk veel blad krijgen. Als je Klimop gaat snoeien, kun je erop rekenen dat je voor elke tak die je knipt, er weer twee terug groeien. Als de haag of de plant mooi vol is, blijft het nodig om Hedera te snoeien. Allereerst om Klimop mooi in vorm te houden. Zowel in de hoogte, de breedte als de dikte. Daarnaast zorg je met snoeien van Klimop ervoor dat de plant gezond en vitaal blijft.

Hoe kan ik Klimop snoeien?

Iedere tuinliefhebber kan Klimop snoeien. Het snoeien van Klimop is niet moeilijk. Zeker niet als je weet waar je op moet letten. Het is mogelijk om Klimop het hele jaar door te snoeien. Snoei deze klimplant het liefst als het niet vriest en bij voorkeur op een vochtige dag. In het voorjaar (maart) raden we aan om Klimop goed terug te snoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Gebruik altijd schoon en scherp tuingereedschap om ziektes en snoeischade zoveel mogelijk te voorkomen. Knip gedurende de zomer takken weg die te lang zijn en niet mooi zijn voor de vorm. Tussen september en november bloeit Klimop. Knip dan ook te lange scheuten weg, maar laat de bloeiende takken zoveel mogelijk zitten. Klimop is één van de laatste honingplanten die dan nog in bloei staat en daar zijn de bijen heel blij mee. Ook zullen zich aan deze bloeiende takken later zwarte bessen vormen.

Wanneer kan ik Klimop planten?

Klimop snoeienKlimop planten kun je het hele jaar door planten. Het voorjaar is het meeste ideale seizoen om Hedera planten in de tuin te zetten. Wanneer je Klimop planten in het voorjaar plant, ontwaakt de plant net uit de winterslaap en kan dan goed groeien. Ook in de zomer kun je Hedera planten goed in de tuin aanplanten. Belangrijk is het dan wel om de plant veel water te geven. Wanneer je Hedera planten in de herfst in de tuin uitzet, geef je de plant een voorsprong op het nieuwe seizoen. De temperatuur is in de herfst vaak nog goed en er valt regelmatig regen, waardoor de plant goed kan wortelen en voorbereiden op een groeispurt in de het voorjaar. Nu in Nederland de strenge winter steeds minder voorkomen, kan Klimop ook goed in de winter worden aangeplant. Plant Klimop nooit als het vriest.

Hoe kan ik Klimop stekken?

Het maken van Klimop stekken is een eenvoudig klusje. Vrijwel de hele zomerperiode kun je de uitlopers van Klimop gebruiken om Klimop stekken van te maken. Hoe maak je stekken? Zoek een jonge scheut van zo’n vijftien à twintig centimeter en knip deze af. Gebruik een schoon en scherp mes – of snoeischaar – en knip de scheut net onder een blad af. Zet de afgeknipte stek vervolgens in een glas water en zet het glas op een lichte plaats. Let erop dat de bladeren het water niet raken, het glas niet in volle zon staat en ververs het water regelmatig. Na een maand heeft de stek genoeg wortels om in pot of de volle grond geplant te worden. Zo zie je maar, het stekken van Klimop is echt eenvoudig.

Pruning Ivy

Efeu schneiden

Taille le Lierre

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 483 reviews.