Eikenprocessierups bestrijden

Eikenprocessierups bestrijden

Eikenprocessierups bestrijdenDe eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea) en zorgt voor veel overlast in Nederland. Vandaar dat er veel vraag is naar middelen die de Eikenprocessierups bestrijden. De processierups kan namelijk voor veel narigheid zorgen. Een rups heeft bijna 1 miljoen brandharen, die de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Zodra de processierups zich bedreigd voelt, schiet hij de haartjes de lucht in. Met kleine weerhaakjes hechten de haartjes zich aan de huid of slijmvliezen (neus, longen) met enorme jeuk en in sommige gevallen misselijkheid, ontstekingen of luchtwegproblemen tot gevolg.

Eikenprocessierups voorkomen

De eerste vraag luidt uiteraard: is contact met de Eikenprocessierups te voorkomen? Door het warme klimaat lijkt de rups een steeds grotere plaag te worden in Nederland. Vooral in het voorjaar, als de larven uitkomen. Kwamen ze eerst voor in het zuiden van het land, nu worden ze in het hele land aangetroffen. De overheid zorgt gelukkig voor bestrijding door de nesten te verwijderen of te verbranden. Mocht je een nest tegenkomen, maak daar dan melding van bij de gemeente. Vermijd elke vorm van contact met het nest. Contact met de haartjes kan irritaties aan de huid, slijmvliezen en longen veroorzaken. Het advies is om bij ernstige klachten altijd contact op te nemen met je huisarts. Ook honden kunnen last krijgen als ze met hun snuit bij de grond haartjes inademen.

Natuurlijke vijand processierups

Koolmees eikenprocessierups bestrijdenDe processierups heeft natuurlijke vijanden in alle fases van zijn ontwikkeling. Natuurlijke vijanden van de processierups zijn vogels zoals koolmeesjes en pimpelmeesjes (die gelukkig veel voorkomen in Nederland), maar ook insecten zoals sluipwespen en sluipvliegen. Ook vleermuizen zijn een natuurlijke vijand van de processierups. Een natuurlijke bestrijding verdient de voorkeur om de natuurlijke vijand van de processierups te lokken. Want chemische bestrijding, zoals het gebruik van gif, is ook zeer schadelijk voor de natuurlijke vijanden van de processierups. Wist je dat één mezenjong in twee weken tijd wel tot 800 rupsen kan opeten? Fruittelers hangen nestkasten op om zo de schade door rupsen met een kwart terug te dringen. Bron: vogelbescherming.nl

Wat te doen tegen processierups

Wat te doen tegen de processierups? De rupsen en vlinders zijn op een natuurvriendelijke wijze te bestrijden in je eigen tuin door nestkastjes op te hangen om vogels te lokken en door een insectenhotel in je tuin te plaatsen. Plant ook inheemse bessenstruiken zoals blauwe bosbessen, krentenboom (ribes), meidoorn en klimop. Verder is er na lang onderzoek een bloembollenpakket ontwikkeld door JUB Holland, met speciaal samengestelde bloembollen die de natuurlijke vijanden van de rups naar de tuin lokken. Er is dus zeker veel te doen tegen de processierups.

Eikenprocessierups natuurlijk bestrijden

Eikenprocessierups bestrijdenDe eikenprocessierups natuurlijk bestrijden geniet altijd de voorkeur boven bestrijding met gif, wat uiteraard ook schadelijk is voor de natuur en de omgeving. Met het bloembollen mengsel in deze tas bestrijd je de Eikenprocessierups op natuurvriendelijke wijze. Op basis van vier jaar onderzoek stelde JUB Holland met Silvia Hellingman een bloembollenpakket samen waarmee je de natuur de ruimte geeft terwijl je de Eikenprocessierups uit jouw tuin of omgeving houdt. De tas van JUB Holland bevat een mengsel van narcissen, krokussen, blauwe druifjes, anemonen, botanische tulpen en chionodoxa (sneeuwroem). Je kunt dit bloembollenpakket tegen de Eikenprocessierups het beste bij of in de buurt van eikenbomen planten. Laat de bloembollen verwilderen in de tuin of het plantsoen om de Eikenprocessierups effectief en op natuurlijkvriendelijke wijze te bestrijden. Het FD heeft een mooi artikel geplaatst over dit product. Dat kun je hier lezen: Kweker gaat met bloembollen strijd aan met eigenprocessierups. Het bloembollenpakket is online te koop in onze webwinkel via deze link Tas Bloembollen Mengsel Eikenprocessierups.

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 531 reviews.