Siergras snoeien

Siergras snoeien

Siergras snoeienSiergras snoeien voor sterk siergras in de tuin. Met sierlijk wuivende aren en sprieten in de wind waan je je eerder midden op een uitgestrekte prairie dan in een Nederlandse tuin. Siergrassen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Populaire soorten die een natuurlijk tintje geven aan veel Nederlandse tuinen zijn Pampasgras, Prachtkaars, Japans Bloedgras en Blauw Schapengras. Maar ook Lampepoetser met haar prachtige bloemen is een blikvanger in veel Nederlandse tuinen. Siergrassen zijn geliefd omdat het mooie en sterke planten zijn. En omdat er voor iedere tuin een geschikte soort Siergras te vinden is. Siergras heeft het naar de zin in een tuin waar de zon volop schijnt, maar er zijn ook siergrassen die juist voorkeur geven aan de schaduw. Om de planten goed in vorm te houden, raden we aan om Siergras te snoeien. Siergrassen snoeien is een eenvoudig klusje. Wat is de beste manier om Siergras te snoeien?

Hoe kan ik Siergrassen snoeien?

Siergras snoeien is niet moeilijk. Siergrassen zijn eenvoudig te snoeien door de graspollen goed in toom te houden. De beste manier om Siergras te snoeien is simpelweg door de graspollen met een snoeischaar te knippen of door het Siergras te plukken. Siergrassen bloeien met name in het najaar. Dus het najaar is niet het allerbeste moment om Siergrassen te snoeien. Het beste moment om Siergrassen te snoeien is in het voorjaar. Dan kun je alle Siergrassen, die in de winter bruin geworden zijn, afknippen. Om Siergras te snoeien, knip je het siergras in maart terug tot zo’n dertig centimeter boven de grond. De grasstengels zijn weliswaar afgestorven, maar de wortels onder de grond zijn nog springlevend. In het voorjaar loopt het Siergras dan ook weer volop uit. Let bij het Siergras snoeien er wel op dat je het gras knipt voordat de jonge, groene sprietjes opkomen tussen het oude, bruine blad.

Waarom moet je Pampasgras te snoeien?

Pampasgras snoeien voor gezond en mooi Pampasgras in de tuin. Met vijftien verschillende soorten Pampasgras is Pampasgras een van de populairste soorten Siergras. Met lange, sierlijke bladeren en opvallende bloeiaren in het zilverwit, crêmewit of roze is dit siergrassoort een lust voor het oog. Om Pampasgras gezond en jong te houden, is het belangrijk om Pampasgras aan het einde van winter terug te snoeien tot zo’n dertig centimeter boven de grond. In het voorjaar loopt deze opvallende tuinplant dan weer snel uit tot een mooie, grote, volle pol. Trek altijd handschoenen aan bij het Pampasgras snoeien. De bladeren van Pampasgras kunnen heel scherp zijn en halen tijdens het Pampasgras snoeien snel je handen open. Bij het snoeien van een kleine pol kun je prima werken met een gewone snoeischaar, bij een grote pol kun je gebruik maken van een (elektrische) heggenschaar.

Wanneer kan ik Siergrassen planten?

De beste periode om Siergrassen te planten in de tuin is het voorjaar. Vooral in de maanden maart en april – als de kans op vorst kleiner is – is het aan te raden om Siergrassen te planten. Plant Siergrassen op een mooi plaatsje in de zon, waar de grond niet al te nat is. Probeer te voorkomen dat er te veel water in het hart van de pol kan komen. Siergrassen houden meestal niet van natte voeten. Op de zon zijn Siergrassen dol. Hoe meer zon Siergras krijgt, hoe beter deze tuinplant zal bloeien en groeien. Geef Siergras bij het planten ook de ruimte om te groeien. Zo ontstaan er mooie, volle pollen. Siergrassen zijn zowel solitair als in grote groepen te planten. Geplant in een grote groep geeft dit een spectaculair effect.

Onderhoud Siergras

Siergras snoeienHet onderhoud van Siergras is geen grote klus. Siergras is een makkelijke plant en vraagt om weinig onderhoud. De standplaats is belangrijk om Siergrassen goed te laten groeien en een keer per jaar de pol bij knippen, zorgt ervoor dat de plant jong en gezond blijft. Bescherm de plant de eerste jaren in de winter tegen vorst door er stro of dennentakken om heen te leggen. Ook kun je Siergras in de winter goed tegen de kou beschermen door de bladeren samen te binden.

Pruning Ornamental Grasses

Ziergras schneiden

Taille des Graminées

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 381 reviews.