Rhododendron snoeien

Rhododendron snoeien

Rhododendron snoeienMet vrolijk gekleurde bloemen in het geel, oranje, wit rood, roze, blauw of paars zorgt Rhododendron voor een prachtige kleurexplosie in veel Nederlandse tuinen. Oorspronkelijk afkomstig uit China en de Himalaya behoort deze tuinplant tot de favoriete tuinplanten van veel Nederlandse tuinliefhebbers. Van Dwergrhododendrons tot grote Rododendrons die ideaal zijn voor een haag, en van groenblijvende planten tot bladverliezende soorten: deze tuinplant is er in veel verschillende soorten en maten. Met ruim 500 verschillende soorten geeft Rhododendron met de kleurige bloemen en een prachtig donkergroen blad het hele jaar door prachtig kleur aan je tuin. Als een Rhododendron te groot wordt, slecht bloeit of veel gele bladeren heeft, is het verstandig om deze struik te snoeien. Maar hoe snoei je een Rhododendron?

Hoe kan ik Rhododendron snoeien?

De meeste tuinliefhebbers snoeien een Rhododendron alleen als deze struik te groot wordt, slecht bloeit, of als de donkergroene bladeren geel verkleuren. De bladeren van deze tuinplant worden geel bij een tekort aan voedingsstoffen of een gebrek aan zure grond. Laat deze mooie struik geel blad zien, snoei de struik dan goed terug. Daar waar je de struik snoeit, loopt de struik ook weer uit. Als je de struik goed terugsnoeit, zul je zien dat de struik vanzelf weer mooie groene bladeren terug krijgt. Gebruik bij het snoeien van Rhododendron een stevige takkenschaar of scherpe snoeizaag. Vooral de dikkere takken kun je daar gemakkelijker mee snoeien. Plus dat je met goed en scherp materiaal betere knip- of zaagsneden maakt, waardoor je infecties bij de plant kunt voorkomen. Belangrijk bij het snoeien van Rhododendron is dat je deze plant boven de krans van de bladeren afsnoeit. Zit er geen blad meer aan de onderste stengels, zoek dan een oog op de stengel en knip de tak precies boven het oog af. De struik zal vanaf het oog vanzelf opnieuw gaan uitlopen. Aan de nieuwe jonge scheuten zullen ook direct nieuwe bloemen gaan vormen.

Wanneer kan ik Rhododendron snoeien?

Het beste moment om Rhododendron te snoeien is direct na de bloei van deze tuinplant. Zowel in het voorjaar als augustus kan deze tuinplant direct na de bloei teruggesnoeid worden. Belangrijk is het om deze tuinplant na het plant regelmatig met water te besproeien. De teruggesnoeide takken kunnen niet goed tegen direct zonlicht. Dat zijn ze niet gewend. Door de takken en stengels met water te besproeien voorkomen je uitdroging.

Wanneer kan ik Rhododendron planten?

Zolang het niet vriest of snikheet is, kun je Rhododendron planten, maar de beste tijd om deze tuinplant te planten is de herfst. Als je deze tuinplant in september of oktober in de tuin plant, heeft de struik nog alle tijd om voor de winter goed te wortelen en aanslaan. Wanneer je een Rhododendron gaat planten, zorg dan voor een heel ruim gat van zo’n 40 centimeter diep. Bedek de bodem van het gat met een goed gemengde mix van tuinturf en scherp zand. Maak in deze gemengde grond weer een kuil en zet daar de tuinplant in. Giet een flinke emmer water in het gat en maak het gat dan weer dicht.

Wanneer kan ik Rhododendron bemesten

Rhododendron snoeienVoor een weelderige bloei en groei van een Rhododendron is het belangrijk dat deze tuinplant juist in het groeiseizoen extra voeding krijgt. Geef deze tuinplant daarom regelmatig kunstmest in de periode van april tot oktober. Langwerkende meststoffen kunnen het beste in april worden gebruikt, snelwerkende meststoffen moeten vaker worden gebruikt. Het beste is om dan in de maanden maart, april, mei, juni en juli de plant elke maand een beetje mest te geven. Belangrijk is het om de plant vanaf begin augustus geen mest meer te geven, zodat de plant kan afharden voor de winter. Worden de bladeren van deze tuinplant bruin en droog dan is de kans groot dat je teveel mest geeft.

Wanneer kan ik Rhododendron stekken?

Het stekken van Rhododendron is geen eenvoudig klusje en lukt vaker niet dan wel. De zomer is het beste moment om stekken te nemen. Om deze tuinplant te stekken, scheur je zo rond half juni een eenjarige zijscheut, die nog niet is verhout. Verwijder de onderste bladeren, doop de onderkant van de stek in stekpoeder en plant de stek in een kleine pot met stekgrond. Bedek de pot met doorzichtig plastic en zorg dat de pot helemaal verpakt is. Zet de in plastic verpakte pot op een warme plaats in de schaduw. Na zo’n vier weken hebben de stekken wortels en kun de stekken verpot worden. Ook dan is het belangrijk om de plant voldoende aandacht te geven. Het stekken van Rhododendron door afleggen is ook mogelijk.

Pruning Rhododendron

Rhododendron schneiden

Tailler un Rhododendron

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 482 reviews.