Kersenboom snoeien

Kersenboom snoeien

Kersenboom snoeienKersenboom snoeien voor heerlijke kersen uit eigen tuin. Met een zee van lieflijke witte bloempjes laat de Kersenboom al haar bloemenpracht in het voorjaar zien. Na deze bloesempracht groeien de kersen aan de bomen. Kersen behoren tot de familie van de steenvruchten en een Kersenboom is dan ook een steenfruitboom. Net als pruimenbomen. Kersen zijn er in verschillende kleuren: van geel en rood tot bijna paarsrood. De kleur van de schil geeft ook de kleur van het vruchtvlees aan. Er zijn kersenbomen waar zoete kersen aan groeien en kersenbomen waar zure kersen aan groeien. In de kersentijd eet je vooral de zoete kersen. De zure kersen worden bewerkt tot sap of jam. Om te zorgen dat een Kersenboom goed groeit en bloeit en zorgt voor een prachtige oogst aan kersen is het belangrijk om een Kersenboom te snoeien. Kersenboom snoeien laat het fruit aan de boom uitbundig groeien!

Hoe kan ik Kersenboom snoeien?

Om volop te kunnen genieten van een Kersenboom is het belangrijk om een Kersenboom te snoeien. Om een Kersenboom goed te snoeien is het belangrijk om te weten of er aan de Kersenboom in de tuin zoete of zure kersen groeien. Een Kersenboom met zoete kersen is sowieso veeleisender dan een Kersenboom met zure kersen. Zo staat een Kersenboom met zoete kersen het liefst op vochthoudende, lichte kleigrond waarin de wortels diep en goed kunnen wortelen. Een Kersenboom waar zure kersen aan groeien, is minder kieskeurig. Zolang de grond niet te zwaar of te nat is, heeft een Kersenboom het prima naar de zin.

Kersenboom op vorm snoeien

Kersenboom snoeienDe wijze waarop je een zoete Kersenboom moet snoeien, lijkt op de snoeiwijze van Pruimenboom. Bij het snoeien van een jonge, zoete Kersenboom wordt de boom vooral op vorm gesnoeid. Het is belangrijk dat de Kersenboom een goede vorm – een goed gestel – gaat krijgen. Als je de zoete Kersenboom voor het eerst gaat snoeien, is het belangrijk om 4 of 5 hoofdgesteltakken aan te houden. Hoofdgesteltakken zijn sterke, stevige takken die goed omhoog groeien en de kroon van de boom gaan vormen. Vaak groeien laag op de stam ook zijtakken, deze worden op zo’n zeven centimeter van de hoofdstam afgesnoeid. Bij de tweede snoei in het volgende voorjaar (maart) worden bij het snoeien van een Kersenboom de takken die uitgekozen zijn als hoofdgesteltakken tot de helft teruggesnoeid. De lage zijtakken die eerder zijn afgesnoeid, kunnen nu echt weggeknipt worden. Het gestel van de Kersenboom begint zich langzaam maar zeker te vormen. Bij de derde snoei worden de puntjes echt op de i gezet om het hoofdgestel van de boom vast te stellen. Bij deze derde snoei (ook in maart) worden er per hoofdgesteltak twee zijtakken gekozen die aan de boom mogen blijven om verder te groeien. Deze worden tot op de helft ingekort. De overige zijtakken worden teruggesnoeid tot ongeveer acht centimeter. Deze zijtakken zijn de takken waar de bloesem en de kersen uiteindelijk aan gaan groeien. Nu het gestel van Kersenboom zich gevormd heeft, wordt het gestel alleen nog gesnoeid als het echt nodig is. Redenen om het gestel van een Kersenboom te snoeien zijn bijvoorbeeld dood of beschadigd hout in de kroon. Dit kan in de zomer worden verwijderd.

Kersen uit eigen tuin

Het snoeien van een Kersenboom is niet heel moeilijk, maar je hebt er wel geduld en tijd voor nodig. Overigens zijn Kersenbomen niet zelf bestuivend en heb je in ieder geval twee Kersenbomen in de tuin nodig om kersen aan de boom te krijgen. Het eerste jaar is de kans minimaal dat je je eigen kersen kunt oogsten. Kersenbomen geven meestal na twee à drie jaar de eerste vruchten. Maar alle inspanning en geduld worden dubbel en dwars beloond, zodra je de eerste kersen van de bomen kunt plukken. Niets zo leuk en lekker als fruit uit eigen tuin.

Pruning a cherry tree

Kirschbaum schneiden

Taille du cerisier

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 483 reviews.