Snoeien

Uw plant snoeien is heel eenvoudig. Lees hieronder hoe!

beukenhaag blauwe regen buddleja buxus clematis euonymus fruitbomen fuchsia haagbeuk hibiscus kamperfoelie klimop klimrozen lavatera lavendel magnolia oleander orchidee pioenroos prunus rhododendron rozemarijn rozen siergras viburnum
Beukenhaag

Beukenhaag is een van de mooiste hagen in de tuin en ontwikkelt zich door regelmatig snoeien tot een mooie blikvanger. Een beukenhaag snoeien kan jaarlijks en in het ideale geval twee keer per jaar voor een mooie strak geknipte haag.

Wanneer moet ik Beukenhaag snoeien?

Het beste moment waarop je een Beukenhaag kunt snoeien is in het late voorjaar, van eind mei tot half juni. De tweede snoei volgt in de herfst, in september.

Blauwe Regen

Wisteria bloeit op de korte zijtakken van de hoofdtakken. Deze zijtakken kunnen in de zomer voor de eerste keer teruggesnoeid worden. In het voorjaar kort je tijdens de snoei deze takken verder in waarbij je korte zijscheuten maakt van 3 à 4 ogen.

Wanneer moet ik Blauwe Regen snoeien?

Het beste moment waarop je een Blauwe Regen kunt snoeien is in het vroege voorjaar, in februari en maart. En eventueel in de zomer om de plant in toom te houden. Snoeien doet bloeien!

Buddleja

Buddleja, de vlinderstruik kan prima een sterke snoei verdragen. Dit gebeurd in het vroege voorjaar en de nazomer, na de bloei. Wel moet de plant niet te radicaal teruggesnoeid worden in het najaar, om invriezing van de takken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de plant de koude winterperiode kan weerstaan.

Wanneer moet ik Buddleja snoeien?

Het beste moment waarop je een Buddleja kunt snoeien is in het vroege voorjaar, in maart. Snoei de plant sterk terug. In de nazomer, in augustus tot oktober kunnen de uitgebloeide takken weggeknipt worden.

Buxus

Buxus is een ideale groenblijver en zeer populair wereldwijd, omdat het zo mooi in vorm gesnoeid kan worden als haag, maar ook aparte vormen zoals een bol of uniek ontwerp. De voorjaarssnoei doen we in mei, na IJsheiligen. In het najaar, in september volgt de laatste snoei. Tussendoor kan buxus ook prima gesnoeid worden. Zo behoudt de plant een mooie, strakke, dichte vorm.

Wanneer moet ik Buxus snoeien?

Het beste moment waarop je een Buxus kunt snoeien is in het voorjaar, vanaf 15 mei. Een tweede modelsnoei in juli. En de laatste snoei begin september. Gebruik voor het snoeien altijd een scherpe heggenschaar. Lees meer...

Clematis

Voor het snoeien van Clematis is het belangrijk te weten welke soort je in de tuin hebt staan. Elk soort heeft zo zijn eigen snoeiwijze en –periode. De meeste soorten snoei je net na de bloei, grootbloemige Clematissen kun je de hele zomer snoeien, behalve als ze bloeien op nieuw hout.

Wanneer moet ik Clematis snoeien?

Het beste moment waarop je een Clematis kunt snoeien is in het vroege voorjaar, in februari en maart. En eventueel in april. Let hierbij wel op welke soort clematis je hebt. Vroegbloeiende clematissen worden licht teruggesnoeid na de bloei terwijl laatbloeiende clematissen (bloeitijd juli-augustus) in het voorjaar terug geknipt kunnen worden tot ca 35cm boven de grond, boven een grote knop.

Euonymus

Het snoeien van Euonymus is een eenvoudig klusje. Het moment waarop je deze tuinplant het beste kunt snoeien, is afhankelijk van de soort. Zo kun je Alatus beter in de winter snoeien om de vorm van de struik te behouden, terwijl de snoei van Fortunei beter plaatsvindt in het voorjaar.

Wanneer moet ik Euonymus snoeien?

Het beste moment waarop je een Euonymus kunt snoeien is aan het einde van de winter, begin van het voorjaar. Knip de oudste takken laat bij de grond weg. Let op: Snoei deze struik alleen om uit te dunnen.

Fruitbomen

Om volop te kunnen genieten van fruitbomen, is een goede snoei nodig. Bij fruitbomen onderscheiden we twee soorten: steenfruitbomen en pitfruitbomen. Elk soort heeft zo zijn eigen snoeiperioden. Pitfruitbomen snoei je in de periode begin januari tot eind maart. Steenfruitbomen in april/mei of augustus/september.

Wanneer moet ik Fruitbomen snoeien?

Het beste moment waarop je Fruitbomen kunt snoeien is in de winterperiode. Pitfruitbomen als appel- en perenbomen snoei je beste in deze periode met droog weer. Steenfruitbomen als kersenbomen en pruimenbomen snoei je na de bloei in april/mei of na de pluk in augustus/september. Snoeien doet het fruit groeien!

Fuchsia

Fuchsia’s zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zodra de winter voorbij is, snoei je deze plant in april. Vlak voor het uitlopen van de plant, knip je de stengels terug. Na een paar weken snoei je de plant nogmaals lichtjes (toppen).

Wanneer moet ik Fuchsia snoeien?

Het beste moment waarop je een Fuchsia kunt snoeien is in het voorjaar. In april knip je de stengels terug voordat de plant gaat uitlopen. Een aantal weken later volgt nog een lichte snoei (toppen). Snoei deze plant nooit als er knoppen te zien zijn of als de plant bloeit.

Haagbeuk

Haagbeuk is een van de mooiste hagen in de tuin en ontwikkeld zich door regelmatig snoeien tot een mooie blikvanger. Een haagbeuk snoeien kan jaarlijks en in het ideale geval twee keer per jaar voor een mooie strak geknipte haag.

Wanneer moet ik Haagbeuk snoeien?

Het beste moment waarop je een Haagbeuk kunt snoeien is in het late voorjaar, vanaf eind mei en in ieder geval voor half juni. De tweede snoei volgt in de herfst, in september.

Hibiscus

Hibiscus snoeien is niet moeilijk en vaak niet nodig. Deze tuinplant ontwikkelt zich vanzelf in een mooie vorm. Als de struik uit vorm raakt, knip de jonge takken van de struik om de struik weer in vorm te krijgen. Voor een drastische snoei knip je de plant het beste af op 50 centimeter boven de grond.

Wanneer moet ik Hibiscus snoeien?

Het beste moment waarop je een Hibiscus kunt snoeien is tijdens de rustperiode, als het blad eraf is. Hibiscus bloeit op nieuw hout, op takken die tijdens het groeiseizoen ontwikkelen. Je loopt dus nooit het risico een verkeerde tak te snoeien. Lees meer...

Kamperfoelie

Kamperfoelie snoeien voor een goede bloei en groei van de plant. Snoei deze slingerplant vanaf half maart zover terug als je wilt. Zo houd je de plant in toom en voorkom je enorme warboel. Het op tijd terug snoeien van lange en oude takken zorgt voor meer bloei.

Wanneer moet ik Kamperfoelie snoeien?

Snoei groenblijvende Kamperfoelie in maart en na de bloei om een volle groei te stimuleren. Bladverliezende Kamperfoelieplanten in september, na de bloei. Bladverliezende klimplanten worden in de regel altijd gesnoeid tijdens de rustperiode, wanneer het blad eraf is.

Klimop

Klimop snoeien voor een mooie volle klimplant. Deze snelle klimmer groeit zo’n 60 tot 100 cm per jaar. Om deze plant in toom en mooi vol te houden is het belangrijk om Hedera te snoeien.

Wanneer moet ik Klimop snoeien?

Het beste moment waarop je Klimop kunt snoeien is in het voorjaar net na de eerste groei tijdens vochtig weer. Gebruik altijd een schone snoeischaar om ziektes en snoeischade te voorkomen.

Klimrozen

Het snoeien van Klimrozen is belangrijk voor een lange en volle bloei. Het snoeien van deze plant is een aandachtig klus, dat je snel kan leren. Snoei eerst de dode en beschadigde takken weg. En knip altijd boven een oog dat zich aan de buitenkant van de tak bevindt.

Wanneer moet ik Klimrozen snoeien?

Het beste moment waarop je Klimrozen kunt snoeien is in het voorjaar. Vooral bij doorbloeiende rozen is deze snoei in het voorjaar belangrijk. Snoei je een klimroos in de bloei in juli nog een keer, dan bloeit deze nog een keer.

Lavatera

Lavatera heeft een prachtige, overweldigende bloei. Deze plant bloeit vooral op jonge scheuten. Door deze plant te snoeien, krijg je meer scheuten. Hoe meer scheuten deze plant heeft, hoe meer deze op prachtige wijze tot bloei zal komen.

Wanneer moet ik Lavatera snoeien?

Het beste moment waarop je Lavatera kunt snoeien is in het voorjaar als er geen kans is meer is op vorst. Snoei je eerder dan kan er vocht in de stengels lopen en daar kan de plant niet tegen.

Lavendel

Lavendel, een romantische blikvanger in elke tuin, is op haar mooist in een volle bos. Door deze plant meerdere keren te snoeien of te toppen per jaar krijg je zo’n prachtige volle plant. Begin met het snoeien als de plant nog jong is voor een mooie, volle vorm.

Wanneer moet ik Lavendel snoeien?

Het beste moment waarop je Lavendel kunt snoeien is in het voorjaar en het najaar. Snoei de plant in het voorjaar terug tot 15 cm boven de grond en top deze nogmaals tijdens de bloei. In het najaar snoei je deze plant nog een keer.

Lees meer...

Magnolia

Magnolia snoeien is eigenlijk niet nodig. Deze mooie bomen groeien het mooiste als je snoeien achterwege laat. Ook is het snoeien van deze bomen en struiken niet goed voor de boom of struik zelf. Tulpenboom bestaat vooral uit zacht hout en het snoeien van Magnolia verhoogt de kans op rottend hout.

Wanneer moet ik Magnolia snoeien?

Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is.

Oleander

Oleander heeft geen snoei nodig. Snoeien is niet goed voor de bloei van deze plant. Deze struik vertakt zelf. Als je gaat snoeien, kan deze plant een goeie snoeibeurt goed verdragen. Knip zoveel weg als je denkt dat nodig is.

Wanneer moet ik Oleander snoeien?

Het beste moment waarop je Oleander kunt snoeien is in het najaar, vlak voordat de plant naar binnen gaat. Snoei deze struik alleen als het echt nodig is. Bescherm de plant wel goed tegen de winterkou. Lees meer...

Orchidee

De prachtig bloeiende Orchidee is er in veel verschillende soorten. Elke soort heeft zo zijn eigen snoeimethoden. De meeste soorten kun je het beste na het tweede of derde oog afknippen. Door te snoeien zal deze tuinplant meerdere keer bloeien per jaar.

Wanneer moet ik Orchidee snoeien

Het beste moment waarop je Orchidee kunt snoeien is in elke seizoen. Na elke bloei kun je deze plant snoeien. Zo zorg je dat de plant opnieuw gaat bloeien.

Pioenroos

Het snoeien van de vrolijke bloeiende pioenroos is niet moeilijk. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen en stengels tot op de grond af. Ook de bladeren kun je in het najaar tot net boven de grond afknippen.

Wanneer moet ik Pioenroos snoeien?

Het beste moment waarop je Pioenroos kunt snoeien is net na de bloeiperiode en in oktober. Net na de bloei, in juli, snoei je de bloemstengels. In oktober neem je de bladeren onder handen.

Prunus

Om de wintergroene Prunus mooi in vorm te houden, is het snoeien van deze heester een belangrijke taak. Deze heester groeit snel en een rigoureuze snoei in het voorjaar is dan ook een aanrader om de heester mooi in vorm te houden.

Wanneer moet ik Prunus snoeien?

Het beste moment waarop je Prunus kunt snoeien is in het voorjaar om de oude takken en vorstschade weg te knippen. In september vindt de vormsnoei plaats.

Rododendron snoeien

Rododendron is ook zonder snoei een mooie blikvanger voor de tuin. Deze populaire, kleurige tuinplant heeft geen snoei nodig. Word deze tuinplant te groot of worden de bladeren geel dan is het snoeien van deze tuinplant een aanrader.

Wanneer moet ik Rododendron snoeien?

Het beste moment waarop je Rododendron kunt snoeien is in het voorjaar. Snoei deze tuinplant zo nodig eind maart/begin april. Daar waar je de plant snoeit, zal deze op een later opnieuw uitlopen. Lees meer...

Rozemarijn

Heerlijk geurend Rozemarijn snoei je door de stengels van dit kruid goed in te korten. Knip ze tot ongeveer de helft terug. Let er goed op dat je dit kruid niet in het oude hout snoeit. Snoeien van dit kruid lijkt op het snoeien van Lavendel.

Wanneer moet ik Rozemarijn snoeien?

Het beste moment waarop je Rozemarijn kunt snoeien is in het voorjaar, na de lentebloei. Eind mei is de allerbeste periode om dit kruid te snoeien. Kort de stengels van dit kruid ongeveer voor de helft in

Rozen

Voor rijkelijk bloeiende, gezonde rozen in de tuin is het belangrijk om ze goed te snoeien. Met de vele verschillende soorten die er zijn, bestaan er ook verschillende manieren van snoeien. De meeste soorten kennen een voorjaarssnoei, zomersnoei en herfstsnoei.

Wanneer moet ik Rozen snoeien?

Het beste moment waarop je Rozen kunt snoeien is in het voorjaar, najaar en in de zomer. In de zomer snoei je vooral om een Roos opnieuw tot bloei te laten komen. In het voorjaar om de groei te stimuleren en in het najaar ter bescherming tegen de winter. Lees meer...

Siergras

Siergras is een decoratieve, onderhoudsvriendelijke blikvanger in de tuin. De meeste grassoorten hebben maar één snoeibeurt per jaar nodig. Sommige soorten laten na de winter lichte schade zien, waardoor je ze beter kunt terugsnoeien. Ook lelijk blad kun je beter verwijderen.

Wanneer moet ik Siergras snoeien?

Het beste moment waarop je Siergras kunt snoeien is in het winterseizoen. Als je lang wilt genieten van het vrolijk wuivende gras in je tuin, snoei dan pas aan het einde van de winter.

Viburnum

Viburnum heeft van nature een prachtige vorm, waardoor het snoeien van deze heester bijna niet nodig is. Knip dode delen van de takken en vorstschade wel altijd uit de heester voor een mooie uitstraling. Afgeknipte takken lopen vanzelf weer uit.

Wanneer moet ik Viburnum snoeien?

Het beste moment waarop je Viburnum kunt snoeien is in het voorjaar. Snoei deze heester net na de bloei. Zie je al knoppen in deze heester, wacht dan met snoeien.

Pruning & Maintenance of different types of plants and bushes

Pflanzen beschneiden und Pflanzen pflegen

Taille et entretien de différents types de plantes et d'arbustes

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.4 out of 5 based on 344 reviews.