Hortensia snoeien

Hortensia snoeien

Hortensia snoeienHoe kan ik een Hortensia snoeien? Om een Hortensia goed te snoeien is het belangrijk om te weten welk soort Hortensia je in de tuin hebt staan. Hortensia is een populaire tuinplant die in veel Nederlandse tuinen een mooi plaatsje heeft veroverd. Oorspronkelijk afkomstig uit streken in China, Japan, Noord- en Zuid-Amerika is Hortensia er in veel verschillende soorten en maten. Geliefd bij tuinliefhebbers om het gemakkelijke karakter en de prachtige bloemen die deze tuinplant geeft, zie je in veel tuinen gewone Hortensia, Boerenhortensia, Klimhortensia, Hortensia Annabelle, Berghortensia en Pluimhortensia terug. Deze verschillende soorten Hortensia zijn grofweg in te delen in twee groepen. De ene groep groeit op oude knoppen, zoals gewone Hortensia. De andere groep groeit door op nieuwe knoppen, zoals Hortensia Annabelle. De groep is bepalend voor de snoeiwijze en het tijdstip waarop je een Hortensia kan snoeien. Maar hoe pak je het snoeien van een Hortensia aan?

Hoe kan ik een Hortensia snoeien?

Om een Hortensia volop te laten groeien en bloeien, is het niet nodig om een Hortensia te snoeien. Zeker bij Hortensia’s die groeien op oude knoppen, is het voldoende om eind maart de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Knip deze net boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen weg, zodat op de oude knoppen nieuwe scheuten kunnen groeien. Om een goede groei en uitbundige bloei te behouden, is het wel belangrijk dat deze struik jong blijft. Laat de struik de eerste drie jaar rustig groeien en knip dan jaarlijks ongeveer een kwart van de oudste en dikste takken bij de grond af. Zo verjong je binnen vier jaar de gehele struik. Dit geldt ook voor Berghortensia’s. Klimhortensia’s hebben geen snoei nodig. Alleen als deze struik te groot of te breed wordt, is het nodig om deze Hortensia te snoeien. Hortensia’s die groeien op nieuwe knoppen of eenjarig hout, kunnen het beste in het voorjaar worden gesnoeid. In maart kun je deze soorten Hortensia snoeien door ze terug te knippen tot zo’n dertig centimeter boven de grond. Soorten Hortensia die bloeien op eenjarig hout zijn Hortensia Annabelle en Pluimhortensia’s. Snoei je de Annebelle goed terug dan geeft deze struik later in het seizoen prachtige, grote bloemen. Vind je kleinere, bolvormige bloemen bij deze plant mooier, knip de struik dan licht bij en laat het terugsnoeien achterwege.

Hoe kan ik een Hortensia verplaatsen?

Hortensia snoeienEen Hortensia die te groot wordt voor de plek in de tuin waar de plant nu staat. Of een Hortensia die kwakkelt en op een ander plekje in de tuin, beter tot zijn recht komt. Soms is het nodig om een Hortensia te verplaatsen. Het beste moment om een Hortensia te verplanten is in het voorjaar. Het liefst in de maand maart of april. De plant heeft dan nog niet zoveel bladeren, waardoor je goed kunt zien wat je doet en er is dan minder kans op vorst waardoor je voorkomt dat de plant beschadigd raakt. Daarnaast is een Hortensia in het voorjaar nog volop in rust en geef je de plant alle tijd om te herstellen voordat de plant weer gaat groeien en grote, mooie bloemen gaat vormen. Hoe kan je een Hortensia verplanten? Allereerst graaf je de Hortensia uit. Zorg dat je ruim van de plant afgraaft zodat de plant een flinke kluit heeft. Graaf vervolgens op de plek waar je de Hortensia wil planten een groot nieuw gat. Maak het gat ongeveer twee keer zo diep en twee keer zo groot als de kluit. Plant de Hortensia in het gat. Doe er potgrond en meststoffen bij en maak het gat weer dicht. Geef de Hortensia nog flink water en het is klaar. Zo zie je maar Hortensia verplaatsen is zo gedaan.

Hoe kan ik een Hortensia stekken?

Om je tuin om te toveren tot een bloemenzee van Hortensia’s kun je Hortensia stekken. De zomer is het beste moment om Hortensia te stekken. Het stekken van deze plant kan op verschillende manieren. Het afleggen van de plant is de snelste manier. Bij het afleggen, kies je een lage tak aan de Hortensia uit. Vervolgens verwijder je de onderste bladeren aan de tak. De bovenste bladeren haal je niet weg. Je legt de tak op de grond en bedekt het middelste gedeelte met zand. Zorg ervoor dat de bovenste bladeren boven de aarde uitsteken. Leg een baksteen op het met aarde bedekte gedeelte van de tak om de tak op de grond te houden. De tak zal nu gaan wortelen zonder dat je er nog iets aan hoeft te doen. Na een jaar kun je de tak van de plant losknippen en de stek op een ander plekje in de tuin planten. Zo kun je op eenvoudige wijze Hortensia stekken.

Pruning Hydrangea

Hortensien schneiden

Taille des hortensias

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 535 reviews.