Clematis snoeien

Clematis snoeien

Clematis snoeienClematis snoeien voor een zee aan bloemen in de tuin. Deze geliefde tuinklassieker bloeit en groeit in veel Nederlandse tuinen. Wereldwijd is deze klimplant geliefd bij tuinliefhebbers om de prachtige bloemen. En niet alleen tuinliefhebbers zijn er dol op, ook hommels en bijen vliegen af en aan om de lekkere nectar van deze klimplant te verzamelen. Met mooie, heerlijk geurende bloemtrossen fleurt deze slingerende plant elke tuin, pergola en schutting op. En ook klimmende tegen de gevel van het huis is deze klimplant een echter blikvanger. Clematis is er in veel verschillende soorten en maten. Van vroegbloeiende soorten met grote, dieppaarse bloemen tot groenblijvende soorten met lieflijke bloempjes in het wit, van snelgroeiende soorten met mooie bloemen in het donkerroze tot dubbelbloemige soorten in het babyblauw, wit of paars. Voor een rijke bloei is het aan te raden Clematis te snoeien. Maar hoe pak je het snoeien van een Clematis aan? Is het moeilijk om een Clematis te snoeien én wat is het beste tijdstip om een Clematis te snoeien?

Hoe kan ik een Clematis snoeien?

Om een Clematis goed te snoeien, is het belangrijk om te weten welke Clematis je in de tuin hebt staan. De soort die je in de tuin hebt staan, bepaalt wanneer je Clematis kunt snoeien. Er zijn 3 verschillende snoeigroepen waartoe een Clematis kan behoren. Als eerste de groep van de voorjaarsbloeiende Clematissen. De Clematissen die tot deze groep behoren, bloeien in de lente op oud hout. Heb je een voorjaarsbloeiende Clematis in de tuin staan, dan kun je deze Clematis het beste net na de bloei in de zomer snoeien. Een voorjaarsbloeiende Clematis heeft niet ieder jaar een snoeibeurt nodig. Een keer in de jaar een kwart van de scheuten verwijderen, voldoet. Zo zorg je er ook voor dat Clematis aan de onderkant niet kaal wordt. Ga niet al te rigoureus aan het snoeien bij de voorjaarsbloeiers, daar houden ze echt niet van. Clematissen die eind mei/begin juni volop tot bloei komen, behoren tot de (vroeg)zomerbloeiende Clematissen. Deze zomerse bloeiers bloeien deels op oud en deels op nieuw hout en zijn vooral de soorten met grote bloemen. Om de bloei van deze mooie, grote bloemen te stimuleren, is belangrijk om aan het einde van de winter de uitlopers in te korten tot een gezonde knop. Om herbloei te bevorderen, kun je na de bloei de scheuten nog een keer wegsnoeien. Tot de derde en laatste groep – de laatbloeiers - behoren de Clematissen die het gemakkelijkst te snoeien zijn. Deze Clematissen bloeien op nieuw hout. Deze soorten snoei je door aan het einde van de winter de plant terug te knippen tot zo’n vijftien à dertig centimeter boven de grond. Pak de hele bos bij elkaar en knippen maar. Zo zie je maar dat het snoeien van een Clematis niet moeilijk is, zolang je maar weet om welke soort/groep het gaat.

Clematis verzorging: hoe verzorg ik een Clematis?

Clematis snoeienDe verzorging van een Clematis is een fluitje van een cent. De makkelijke klimplant Clematis vraagt om een eenvoudige verzorging. Alle soorten Clematis vinden het prettig op een mooi plaatsje in de zon of halfschaduw. Zorg er wel altijd voor de wortels van deze plant goed in de schaduw staan. Plant bij de voet van Clematis bijvoorbeeld een lage struik die voor schaduw zorgt of leg bij de voet een dakpan neer. Clematissen staan graag met hun voeten in humusrijke grond die vocht doorlaat. Het slimste moment om een Clematis te planten is in de maand april; je kan dan de hele zomer van de prachtige bloemen van deze klimplant genieten. Een Clematis kan zowel in de volle grond, als in een pot of plantenbak geplant worden. Geef de plant regelmatig water. Zeker als deze in een pot staat. Zorg wel voor ondersteuning van de plant. Denk aan een pergola, muur, boom, gevel of hek. Tijdens de groeiperiode –maart tot mei– kan Clematis extra voeding gebruiken. Een goede standplaats, genoeg water en wat extra voeding: een Clematis heeft niet veel verzorging nodig.

Wanneer bloeit Clematis?

De groep waartoe een soort Clematis behoort, bepaalt de bloeitijd van een Clematis. Zo zijn er voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en laatbloeiers. De hoofdbloei van de voorjaarsbloeiers is in april/mei, die van de zomerbloeiers in mei/juni en de laatbloeiers hebben hun hoofdbloei in juli/augustus. Plant je van alle drie de groepen Clematissen in de tuin dan kun je van april tot augustus genieten van de oogverblindende bloemen van deze klimplant.

Pruning Clematis

Clematis schneiden

Tailler un Clematis

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.3 out of 5 based on 482 reviews.