Buxus snoeien

Buxus snoeien

Buxus snoeienDiepgroene haagjes, mooie groene bollen of geknipt in de vorm van een kip, konijn of paard: wintergroene buxus is één van de meest geliefde tuinplanten van de Nederlandse tuinliefhebber. Deze bekende groenblijvende plant in de winter is vooral geliefd als buxushaag in de tuin, maar ook geplant in een mooie pot siert deze volle plant veel terrassen en balkons. Deze winterharde tuinplant is een van de weinige planten die het hele jaar door mooi groen blijft waardoor je er het hele jaar volop van kunt genieten. Om de mooie volle vorm van de plant te behouden is het belangrijk een buxus te snoeien. Maar hoe snoei je een buxus?

Hoe kan ik Buxus snoeien?

Om een mooie volle vorm van Buxus te behouden, is het nodig om deze plant minimaal twee tot vier keer per jaar te snoeien. Hoe vaker je snoeit, hoe voller de plant. Zorg dat je altijd een goede, scherpe schaar gebruikt en een emmer water naast je hebt staan. Maak de plant voor het snoeien nat. Je snoeischaar glijdt dan een stuk makkelijker door de plant heen. De kans op een beschadiging wordt zo veel kleiner en ook heeft de plant zo minder last van het snoeien. Spoel de snoeischaar regelmatig af in de emmer water. Tijdens het snoeien komt er buxussap vrij, dat bij het snoeien op de schaar terecht komt en de schaar plakkerig maakt. Om een buxushaag goed en mooi in een strakke vorm te snoeien, snoei je eerst de zijkanten van de haag. Als laatste snoei je de bovenkant. Houd de snoeischaar zo recht mogelijk en steeds op dezelfde hoogte. Het spannen van een touwtje zorgt ervoor dat je de haag recht knipt. Om een mooie ronde vorm in je buxus te krijgen, begin je juist met snoeien aan de bovenkant. Houd de schaar op zijn kop bij het snoeien, want dan kan knip je eenvoudiger mooie rondingen. Neem regelmatig afstand bij het in model snoeien van je buxus om te zien of de verhoudingen kloppen.

Wanneer kan ik Buxus snoeien?

Het beste moment om Buxus te snoeien is in het voorjaar en het najaar. Snoei je je buxus twee keer per jaar, snoei dan de eerste keer eind mei en de tweede keer in september. Wil je de buxus meer dan twee keer per jaar snoeien, snoei deze plant dan extra in de periode tussen mei en september. Om je buxusbollen in een mooie, strakke vorm te houden, is het aan te raden om in mei, juli en september te snoeien. Snoei de planten het liefst op een bewolkte dag, want de blaadjes kunnen door de zon verbranden. Snoei je toch liever op een zonnige dag, besproei ze voor het snoeien met water en leg er als je klaar bent met snoeien een doek of deken over.

Wanneer kan ik Buxus planten?

Er zijn twee soorten buxusplanten: buxus met losse wortels – wortelgoed – en buxus in pot. Buxus met losse wortels plant je beste in de periode tussen oktober en april. Zodra dit wortelgoed uit begint te lopen, kun je de plant beter niet meer planten. De kans dat de plant dan goed aanslaat, wordt beduidend kleiner. Buxus in pot plant je juist goed in de periode van april tot oktober. Plant ze in de volle zon of halfschaduw in losse, kalk- en voedselrijke grond en je kunt lang van deze mooie, groenblijvende tuinplant genieten.

Wanneer kan ik Buxus bemesten

Buxus snoeienBuxus heeft veel voeding nodig en regelmatig bemesten is belangrijk voor een mooie, volle plant. Zeker als je ze regelmatig snoeit, heeft deze plant veel mest en kalk nodig. Geef tenminste één keer per jaar kalk, zodat de zuurtegraad van de grond op peil blijft. Zo kan deze tuinplant gemakkelijk meststoffen opnemen. In het voorjaar geef je ze een goede portie mest en mest de plant bij elke snoeibeurt bij. Zo houd je een gezonde, mooie, donkergroene Buxus die goed groeit en een volle vorm behoudt.

Wanneer kan ik Buxus stekken?

Buxus is een plant waar goed stekken van te maken zijn. Het beste moment om te stekken is in de periode augustus tot oktober. Knip een tak van zo’n tien centimeter van de plant af en ontdoe de tak met een scherp mesje voor het grootste gedeelte van het blad. Zo’n driekwart vanaf de onderkant. Plant de stekken in een bak van bijvoorbeeld piepschuim met stekgrond. Zet de stekken dichtbij elkaar om wortelvorming te stimuleren. Geef de bak met stekken een niet te donkere, beschutte plek in de tuin. Zodra de wortelkluit van deze tuinplant groot genoeg is, kun je de gewortelde stekken overplanten.

How to prune Boxwood!

Buchsbaume schneiden

Pruneau de Buis

Tuincentrum Koeman review Rating: 4.2 out of 5 based on 430 reviews.